Cele 10 dogme despre uzabilitate ale lui Eric Reiss

Iată 10 reguli foarte simple, care ajută la creșterea gradului de uzabilitate a oricărei pagini web. Acestea au fost concepute de Eric Reiss.

1. Tot ce există doar pentru a satisface preferințele personale ale proprietarului paginii web, trebuie eliminat.

2. Tot ce există doar pentru a satisface ego-ul designerului trebuie eliminat.

3. Tot ce este nerelevant conținutului paginii trebuie eliminat.

4. Orice funcționalitate sau tehnică care scade abilitatea vizitatorului de a naviga liber trebuie refăcut sau eliminat.

5. Orice obiect interactiv care il face pe vizitator să ghicească ce funcționalitate are, trebuie refăcut sau eliminat.

6. Browserul trebuie să fie singurul program care să asigure funcționarea corectă a paginii web, fără alt software adițional.

7. Conținutul trebuie să fie în primul rând ușor de citit, în al doilea rând posibil de imprimat, iar în al treilea rând - downloadabil.

8. Uzabilitatea nu trebuie să fie vreodată sacrificată în schimbul ghidului de stil.

9. Vizitatorul nu trebuie forțat să se înregistreze sau să dea informații personale, decât dacă proprietarul paginii web este incapabil să ofere un serviciu sau să încheie o tranzacție cu vizitatorul fără a face aceasta.

10. Încalcă oricare din aceste reguli, înainte de a ajunge să faci lucruri pur și simplu barbare cu pagina ta web.

Deci, stimați colegi designeri, să nu uităm că paginile web le facem pentru vizitatori și nu așa cum ne place nouă, ci cum pot fi foarte simplu folosite de către ei.


Și, stimați proprietari de pagini web, nu uitați că pagina web nu o faceți pentru satisfacția voastră personală de a naviga pe ea, ci pentru vizitatorii pe care doriți să îi convertiți în clienți.

Află mai multe despre Eric Reiss, care este autorul acestor dogme.